تفاوت خودرو دیزلی و بنزینی

آگاهی از تفاوت خودرو دیزلی و بنزینی به شما برای انتخاب خودرو مناسب کمک شایانی می کند. امروزه خودروها از نظر سوخت مصرفی و کارکرد موتور تنوع بالایی پیدا کرده اند و موتورهایی خاص، با مزیت های منحصر به خودشان هستند.

وقتی حرف از خودروهای دیزلی می شود، اولین چیزی که به ذهن ما می رسد سرو صدای موتور و ابری از دود سیاه است، اما روزهایی که اتومبیل های دیزلی  فقط به تاکسی ها اختصاص داشتند گذشت، اکنون اغلب خودرو های سواری نیز موتور دیزلی دارند.

تفاوت بین خودرو دیزلی و بنزینی چیست ؟

موتور های بنزینی و دیزلی از انواع موتورهای موجود در بازار خودروسازی هستند که، همواره رقابت بر سر برتری با یکدیگر داشته اند و هریک مخاطبین و مصرف کنندگان خاص خودشان را دارند، در این مقاله سعی میکنیم در ابتدا بررسی تفاوت میان خودرو های دیزلی و بنزینی بپردازیم و سپس هر یک را بصورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم. از تفاوت های میان خودرو های دیزلی و بنزینی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هزینه خودرو:

در مدل های مشابه بطور کلی نمونه های دیزلی گران تر از نمونه بنزینی است، چرا که ثبت نام خودروهای دیزلی 1 تا 3 درصد به تناسب قیمت و مدل خودرو همواه بیشتر از خودرو بنزینی است.

  • هزینه سوخت:

تا به امروز هزینه سوخت هر لیتر گازوئیل از بنزین کمتر بوده است. بعد از تغییرات اعمال شده بر روی قیمت گازوئیل و تغییرآن، نمی شود برنامه ریزی مشخصی برای تغییرات و مقایسه کلی قیمت ها داشت. اما می توان اینگونه عنوان کرد که در حال حاضر قیمت بنزین از گازوئیل گران تر است.

  • تعمیرات و نگهداری:

هزینه های مربوط به تعمیرات و نگهداری خودرو های دیزلی، از خودرو های بنزینی بیشتر است. این امر به دلیل مواد مصرفی این خودرو ها مانند: روغن موتور، قطعات یدکی  و … می باشد. اما جالب است بدانید که، ارزش یک خودرو دیزلی دست دوم بیشتر از یک خودرو دست دوم و کاکرده بنزینی است، این درحالی است که عمر موتور خودو های بنزینی بیشتر از عمر موتور خودرو دیزلی است.

  • کارکرد موتور:

قدرت موتور های دیزلی معمولا از خودرو های بنزینی بیشتر است؛ حتی می توان گفت که خودرو های دیزلی گشتاور بیشتری نیز دارندکه این موجب کارکرد نرم این خودرو ها شده است. از سویی دیگر سرو صدا و ارتعاشات در خودروهای دیزلی بیشتر از خودرو های بنزینی است.

  • آلایندگی محیط زیست:

در بحث انتشار گازهای مضر برای محیط زیست، می شود اینطور عنوان کرد که موتور های دیزلی در این آلودگی سهم بیشتری نسبت به موتور های بنزینی دارند.

موتور خودروهای دیزلی گازهای کربن دی اکسید، اکسیدهای نیتروژن، سولفات و … آزاد می کنند هر کدام خطرات و آسیب های خود را دارند. به همین علت است که دانشمندان و محققان اروپایی در صدد رفع این مشکل برآمدند و پیشرفت زیادی در زمینه حل مشکل انتشار این گازها از موتورهای دیزلی داشته اند.

  • مسافت طی شده:

بطور معمول خودروهای دیزلی مسافت بیشتری را نسبت به خودرو های بنزینی طی می کنند. به همین دلیل است که درخودروهای دیزلی نیازی به شمع نیست، پس فشرده سازی سوخت توسط موتور انجام شده و همین موجب مصرف سوخت بیشترخودروهای دیزلی، نسبت به خودروهای بنزینی شده است. اگر قصد دارید مسافت زیادی را با خودرو خود طی کنید بهتر است هزینه بیشتری بپردازید و یک خودرو دیزلی تهیه کنید، اما اگر خودرویی برای پیمودن مسافت های کوتاه لازم دارید خودروهای بنزینی جوابگوی نیاز شما خواهند بود.

کارکرد موتور دیزلی به چه صورت است؟

موتور دیزلی نیز همانند موتور بنزینی از انواع موتورهای درون سوز است؛ یعنی هنگام ورود سوخت به موتور و ترکیبش با هوا در درون سیلندرها فشرده می شود، پس از آن مخلوط سوخت و هوا مشتعل شده و پیستون را به حرکت در می آورند که حرکت پیشتون موجب حرکت میل لنگ می شود.

میل لنگ ها به گیربکس خودرو متصل هستند و باعث حرکت دادن چرخ می شوند. حرکت به سمت بالای پیستون ها موجب خروج گازهای حاصل از این احتراق از اگزوز می شود و چرخه این فرآیند تکرار می شود.

بیشتر بودن سیلندر موتور، احتراق سوخت در زمان های نزدیک به هم را در پی دارد، و موتور عملکرد نرم تر و قدرتمندتری خواهد داشت. نحوه چینش و پیکربندی سیلندرها نیز در میزان سروصدا و لرزش موتور و عملکرد آن موثر است. همه این موارد در خودرو های بنزینی و دیزلی ثابت هستند.

وجه تمایز ماشین های دیزلی با ماشین های بنزینی در نحوه احتراق سوخت در درون موتور است. در موتورهای بنزینی جرقه شمع موجب احتراق مخلوط حاصل از سوخت و هوا می شود، که این جرقه توسط یک سیستم الکتریکی در درون موتور بنزینی در زمان مناسب ایجاد می شود. اما موتور دیزلی نیازی به شمع ندارد، چراکه مخلوط گازوئیل و هوا تا حدی فشرده می شوند که گرمای کافی برای احتراق ایجاد شود؛ به زبانی دیگر، در موتورهای دیزلی احتراق از طریق فشرده سازی صورت می گیرد. ایجاد چنین فشاری در یک موتور قطعا نیازمند مقاومت بالای موتور است و به همین دلیل است که موتور های دیزلی سخت و پر هزینه ساخته می شوند و نسبت به خودروهایی با موتور بنزینی گران تر و سنگین تر هستند.

مزایای خودرو دیزلی

موتورهای دیزلی نسبت به موتورهای بنزینی کارایی بیشتری دارند و حدود 15 الی 20 درصد مصرف سوخت این موتورها کمتر است.

می توان گفت 1 لیتر گازوئیل 30% انرژِ بیشتری نسبت به بنزین آزاد می کند.

همانطور که پیشتر عنوان کرده بودیم، خودرو های دیزلی کارکرده و دست دوم گران تر از خودروهای بنزینی دست دوم هستند، و افت قیمت در خودروهای دیزلی کمتر است.

پیشرفت تکنولوژی و تلاش متخصصان توانسته خودروهای دیزلی جدید را با قابلیت آلایندگی کمتر روانه بازار کند، بطوری که موتور خودروهای دیزلی جدید کربن دی اکسید کمتری نسبت به نمونه های قدیمی خود و حتی خودروهای بنزینی تولید می کنند. در طراحی جدید موتورهای دیزلی، امکان سوخت بیودیزل را نیز به موتور داده است؛ سوخت بیودیزل از منابع غیر نفتی و روغن های نباتی تهیه می شود؛ بنابراین سوخت بیودیزل موجب صرفه جویی در استفاده از سوخت های فسیلی می شود.

گشتاور بالا و شتاب فوق العاده خودروهای دیزلی این خودروها را گزینه خبی برای مسافت های طولانی و مسافرت های جاده ای کرده است. همین گشتاور بالا در موتور خودرو دیزلی این خودرو را وسیله ای مطمئن برای جابجایی بارهای سنگین کرده است.

معایب خودرو دیزلی

همواره هزینه خرید خودروهای دیزلی از خودروهای بنزینی بیشتر بوده است، به همین ترتیب هزینه نگهداری  تعمیر این خودروها نیز به نسبت خودروهای بنزینی بیشتر است، چرا که موتور پیچیده این  خودروها از فیلترهای گران قیمت تری استفاده شده. اما موتورهای دیزلی نسبت به موتورهای بنزینی مقاوم تر ساخته می شوند و دیرتر خراب می شوند.  اگر نگران تعمیر و لوازم یدکی خودرو دیزلی خود هستید خوب است بدانید که ، پارت پارسیان بزرگترین تولید کننده و وارد کننده قطعات خودروهای دیزلی است، شما می توانید در صورت لزوم تنها با مراجعه به سایت پارت پارسیان لوازم یدکی خودرو دیزلی خود، از برند مد نظرتان را پیدا کرده و ثبت سفارش کنید.

درست است که انتشار کربن دی اکسید در موتور دیزلی کمتر است، اما سوخت دیزل به دلیل انتشار ذرات آلاینده ریز می تواند موجب اختلالات تنفسی و آسم شدید شود، این آلایندگی در خودروهای سنگینی که عمر بالایی دارند بیشتر است که دودهای سیاه گوگرد خارج شده از اگزوزشان ا می توانیم ببینیم.

این موتورها با وجود عایق های فراوانی که دارند همواره نسبت به موتورهای بنزینی سرو صدای بیشترب دارند.

مزایای موتور بنزینی

درست است که میزان انتشار گاز کربن دی اکسید در موتورهای بنزینی زیاد است، اما این موتورها سایر آلاینده های خطرناک زیست محیطی مانند نیتروژن را در مقدار خیلی کمتری تولید می کنند.. هنگام رانندگی با خودروهای بنزینی سرصدای و لرزش خیلی کمتری نسبت به خودرو دیزلی حس خواهید کرد.

هزینه سوخت موتورهای بنزینی نسبت به موتورهای دیزلی که با گازوئیل کار می کنند، گران تر است . در مقابل موتور خودروهای بنزینی سبک تر از موتور خودرو های دیزلی هستند و این موجب کم شدن هزینه تعمیرات و نگهداری این موتورها شده است..

معایب موتور بنزینی

شتاب کم خودروهای موتوری، موجب شده تا  رانندگان هنگام سبقت گرفتن با این خودروها مرتبا دنده عوض کنند. موتور بنزینی کارایی پایین تری نسبت به موتور دیزلی دارد و در مسافت برابر سوخت بیشتری مصرف می کند. میزان انتشار گاز کربن دی اکسید از موتور های بنزینی نسبت به خودروهای بنزینی بیشتر است.

خودرو دیزلی بهتر است یا خودرو بنزینی؟

مصرف سوخت پایین در خودروهای دیزلی، به دلیل سنگین بودن حجم موتور این خودروها  می تواند قیمت بالای خودروهای دیزلی را توجیه کند و در دراز مدت اختلاف قیمت خودرو بنزینی و دیزلی بر همین اساس چشمگیر نباشد؛ مطالعات و بررسی های مختلف نمایانگر این است که قیمت بالای خودروهای دیزلی  بطور میانگین در 6 الی 11 سال استفاده بنا به همین مصرف سوخت پایین جبران می شود. پس اگر برای مسافت های طولانی خود، خودروی دیزلی را انتخاب می کنید اصلا نگران قیمت بالای این خودروها نسبت به خودروهای بنزینی نباشید.

برتری خودرو دیزلی یا بنزینی برای هر فرد بسته به عوامل مختلفی تغییر می کند.، بنابراین براساس نیاز خودتان و با علم به همه مزایا و معایبی که برای هر کدام ازین خودرو ها عنوان کردیم می توانید بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید.

  • دسته‌ها
  • نظرات شما

    نظر شما پس از تایید از طریق پیامک اطلاع رسانی می شود